De Kruisberg gevangenis

Dé tijdelijke creatieve hotspot van Doetinchem

Bekijk de website

Van leegstaande gevangenis naar de economische, creatieve en culturele hotspot van de Achterhoek

Vanaf 2017 stond de voormalige Kruisberg gevangenis leeg, na eerder gebruikt te zijn door Justitie en het COA. In opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf heeft dKVb, in samenwerking met de gemeente Doetinchem, buurtbewoners en andere stakeholders, gezocht naar een passende tijdelijke invulling. De unieke combinatie van commerciële en sociaal-maatschappelijke invulling van de Kruisberg gevangenis heeft veel aandacht getrokken. Gezien de ruime oppervlakte van meer dan 25 hectare vormde het een uitdaging om een nieuwe tijdelijke bestemming te vinden.

Door de gevangenisdeuren van de Kruisberg letterlijk te openen, kreeg Doetinchem en omgeving de kans om kennis te maken met dit bijzondere complex. Met de inzet van placemaking is er in een zeer kort tijdsbestek een community met ruim 50 lokale initiatieven en ondernemers gecreëerd, die nieuwe bedrijvigheid en energie naar de Kruisberg gevangenis brengen.

Wij van dKVb zijn enorm trots op de transformatie van dit prachtige monumentale complex tot een inspirerende hotspot voor ondernemend Achterhoek.

Bekijk ook deze mooie projecten