Leegstaande gebouwen tot leven brengen:
het werk van een vastgoedbeheerder bij de Kabath Vastgoedbeheer

Een verlaten schoolgebouw waar nu jonge ondernemers hun dromen najagen. Een voormalige gevangenis die tijdelijk wordt bewoond door mensen die op zoek zijn naar betaalbare woonruimte. Of een oude kantoorvleugel die verandert in een levendige werkplek.

Benieuwd hoe dat werkt? En wat een vastgoedbeheerder precies doet? Wij leggen het je graag uit!

Contact opnemen

Wat is vastgoedbeheer?

Vastgoedbeheer is het professioneel beheren van onroerend goed: van appartementencomplexen en kantoren tot scholen en zorginstellingen. Een vastgoedbeheerder zorgt ervoor dat gebouwen technisch in orde blijven, dat ze veilig zijn, en dat alles wat erbij komt kijken – van administratie tot onderhoud – goed geregeld is.

In veel gevallen gaat het om panden die in gebruik zijn: met huurders, medewerkers of bezoekers. Maar er is ook een heel ander deel van het vak: het beheer van leegstaande gebouwen. En dat is precies waar onze kracht ligt.

De rol van een vastgoedbeheerder in leegstandsbeheer

Wanneer panden langdurig leegstaan, ontstaan er risico’s. Een verlaten gebouw trekt namelijk snel vandalisme, kraak en verval aan. Dat leidt niet alleen tot hoge kosten, maar ook tot een verlies van uitstraling voor de buurt en de stad. Daarom kiezen steeds meer vastgoedeigenaren – van particulieren tot (semi-)overheden – voor leegstandsbeheer: een slimme manier om gebouwen tijdelijk in gebruik te houden, terwijl ze wachten op een nieuwe bestemming.

Onze vastgoedbeheerders (ook wel objectmanagers genoemd) zijn hierin de spil. Zij zorgen ervoor dat leegstaande gebouwen veilig blijven, goed onderhouden worden en dat ze ondertussen op een nuttige manier worden gebruikt. Bijvoorbeeld via antikraak wonen of het verhuren van antikraak werkruimtes.

vastgoedbeheerder

Wat doen onze vastgoedbeheerders?

Onze vastgoedbeheerders / objectmanagers zijn dagelijks bezig met het begeleiden, bewaken en benutten van leegstaand vastgoed. Hun werk is veelzijdig en vraagt om inzicht, flexibiliteit en oog voor zowel mensen als gebouwen. Zeker als het gaat om grote en/of complexe projecten waarbij wij voor volledige projectbegeleiding zorgen.

Zodra wij een pand in beheer nemen, brengt de vastgoedbeheerder eerst alles in kaart. Wat is de staat van het gebouw? Zijn er risico’s? Welke ruimten zijn geschikt voor tijdelijk gebruik? Vervolgens wordt bepaald of het pand bijvoorbeeld geschikt is voor bewoning of voor ondernemers die zo op zoek zijn naar een werkruimte.

Daarna begint de echte beheertaak:

Tijdelijke gebruikers selecteren – Onze vastgoedbeheerders selecteren passende gebruikers: tijdelijke bewoners of ondernemers die via antikraakconstructies ruimte krijgen om te wonen of te werken. Dankzij een zorgvuldige screening zorgen we ervoor dat gebruikers niet alleen een plek vinden, maar ook bijdragen aan het behoud van het pand.

Toezicht houden op het pand – Gedurende de gebruiksperiode blijven onze beheerders betrokken. Ze voeren regelmatige inspecties uit, signaleren onderhoudsbehoeften en schakelen waar nodig vakmensen in. Kleine gebreken worden snel opgelost; grotere issues worden met de eigenaar besproken en opgevolgd. Zo zorgen we ervoor dat gebouwen niet verder verouderen, maar juist hun waarde behouden – of zelfs verbeteren.

Onderhoud coördineren – Naast de focus op gebruikers en eigenaren speelt facilitair beheer een belangrijke rol in ons werk. Onze vastgoedbeheerders coördineren dagelijks onderhoud, schoonmaak en beveiliging. Hierdoor blijven panden niet alleen technisch in orde, maar ook aantrekkelijk en veilig voor de tijdelijke bewoners en gebruikers.

Communicatie met opdrachtgevers – Daarnaast onderhouden onze vastgoedbeheerders het directe contact met eigenaren. Via heldere rapportages over de staat van het pand, het gebruik en eventuele ontwikkelingen, bieden we inzicht en zekerheid. Bij grotere projecten denken we bovendien actief mee over asset management zodat eigenaren goed voorbereid zijn op toekomstige stappen, zoals verkoop of herontwikkeling.

vastgoedbeheer nederland

Diversiteit aan panden en projecten

Bij leegstandsbeheer draait het niet alleen om onderhouden en beveiligen; het vraagt ook om een andere manier van kijken naar vastgoed. Waar een traditionele vastgoedbeheerder focust op verhuur en rendement, denken wij na over hoe een leegstaand of verlaten pand tijdelijk kan blijven leven. Wat is er nodig om een oude school weer veilig en bruikbaar te maken? Hoe behoud je de waarde van een leegstaande wijk? Elk gebouw vraagt om maatwerk en creativiteit, en dat maakt ons werk uitdagend.

Onze portefeuille is daardoor verrassend divers en hebben we uiteenlopende soorten panden onder beheer gehad:

Voormalige scholen en universiteiten

Oude gevangenissen

Leegstaande kantoorpanden

Woonwijken die wachten op renovatie

Monumentale panden in afwachting van restauratie

Kloosters

Bovendien zijn we actief in heel Nederland en omdat elke regio zijn eigen dynamiek en behoeften heeft, stemmen we onze aanpak daar nauwkeurig op af. Al onze vastgoedbeheerders werken lokaal: zij kennen de omgeving, begrijpen wat er speelt en zijn snel ter plaatse wanneer dat nodig is. Zo zorgen we ervoor dat leegstandsbeheer altijd aansluit op de specifieke wensen en mogelijkheden van het gebied — van drukke steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht tot kleinere gemeenten en dorpen in Limburg, Friesland.

leegstandsbeheer

Enthousiast geworden over ons vastgoedbeheer?

Heeft u een pand dat tijdelijk leegstaat en zoekt u een partij die zorgt voor een veilige, zorgvuldige en passende invulling? Of heeft u een verlaten gebouw gezien waarvan u denkt dat het geschikt is voor tijdelijk gebruik of herontwikkeling? We denken graag met u mee over de mogelijkheden om ook hier een nieuwe, tijdelijke bestemming te creëren.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om uw pand tijdelijk door ons te laten beheren? Neem dan gerust contact met ons op. Nieuwsgierig naar een functie binnen ons team? Bekijk onze vacaturepagina voor meer informatie.