Verstoppingen18 april 2016

Verstoppingen zijn een vervelend, maar veelvoorkomend probleem. Je wasbak loopt niet meer door, het doucheputje zit verstopt of de wc spoelt niet meer goed door. Hoe kun je een verstopping oplossen? En hoe kun je het voorkomen?

Herkennen van verstoppingen
Een verstopping komt vrijwel nooit ineens. Doorgaans zijn er al lang van tevoren signalen dat de afvoer niet goed meer functioneert. Het kan zijn dat wanneer je je wc doortrekt, je wastafel tegelijkertijd een borrelend of slurpend geluid maakt. Of je ziet geen draaikolk in het afvalwater. Dan weet je dat er iets mis is in de riolering. Veel mensen weten het niet, maar bij elke liter afvalwater gaat er 7 liter lucht mee. Als er ergens een verstopping zit kan de lucht er niet meer door en dit veroorzaakt het bekende borrelen (overdruk). Als er te weinig lucht bij kan ontstaat het slurpende geluid (onderdruk). In beide gevallen is het raadzaam om even te gaan kijken wat het probleem is. In de meeste gevallen zijn dit soort problemen relatief makkelijk zelf op te lossen.

Wastafels en spoelbakken
Verstoppingen in de keuken of wastafel kun je meestal zelf oplossen door de sifon (de zwanenhals, foto 1) onder de wastafel of het aanrecht schoon te maken. Meestal kun je de onderkant van de sifon losdraaien om hem schoon te maken. Als je de sifon losdraait zorg er dan voor dat je een emmer onder de sifon zet en handschoenen draagt. Vaak zitten er vet, etensresten of haren in. Spoel de sifon in een emmer goed schoon en plaats alles weer terug. Soms hoef je de sifon niet los te draaien en is het al voldoende om een emmer kokend water door de afvoer te gooien. Dit kan helpen om de vetten op te lossen en weg te spoelen.

Verstoppingen van de douche of het bad
De douche en badsifon hoef je niet schoon te maken. Deze hebben een zelfreinigend systeem. In dit geval is het voldoende om regelmatig de haren uit het putje te halen. Mocht je een plat doucheputje hebben, lift deze dan met een schroevendraaier omhoog en spoel het met heet water af. Het putje zelf kun je ook met heet water doorspoelen. Daarmee week je huidvetten los zodat het putje weer goed doorloopt.

Ontstoppingsmiddel of chemische ontstoppers
Gebruik nooit ontstoppingsmiddel voordat je de sifon schoonmaakt. Bovenstaande tips over het schoonmaken van je sifon zijn over het algemeen voldoende om een verstopping op te lossen. Je zou kunnen zeggen dat ontstoppingsmiddel bedoeld is voor luie mensen die geen verstand van zaken hebben. Ontstoppingsmiddel is slecht voor het materiaal van je afvoer en sifon, je gezondheid en het milieu. Gebruik het dus liever niet of in elk geval zo min mogelijk.

Verstopping van de WC
Als je wc niet goed doorspoelt of het water bij het doorspoelen omhoog komt, dan heb je te maken met een verstopping. Hier kun je doorgaans niets aan doen omdat dit het gevolg is van bijvoorbeeld verzakte of dichtgeslibde rioolbuizen. Meestal is dit een klus voor een professioneel ontstoppingsbedrijf. Bel in voorkomende gevallen met ons kantoor. Vaak kun je dit soort verstoppingen wel voorkomen door niet teveel wc-papier te gebruiken en geen maandverband, olie of andere rommel door de wc te spoelen.
Enkele tips op een rij
Tot slot enkele nuttige tips op een rijtje:

  • Gooi nooit etensresten, olie, verf, vetten, maandverband, condooms of andere plastic(achtige) materialen door de wc.
  • Als je een riolering hebt die gevoelig is voor verstopping dan doe je jezelf en onze Technische Dienst een groot plezier om de volgende test uit te voeren met je wc-papier. Doe een stukje wc-papier in een longdrink glas. Doe er wat water bij en schudt dit 10 keer. Als het goed is dan verweekt het wc-papier en lost het helemaal op. Als dat niet gebeurt koop dan een ander merk wcpapier.

Wil je meer weten over verstoppingen?
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over verstoppingen, hoe je ze kunt voorkomen en verhelpen? Neem dan contact op met ons kantoor.