Tuinwerkzaamheden in de herfst27 oktober 2015

Bij de meeste panden heb je ook de beschikking over een tuin. Dit geeft je een extra stukje leefruimte waar je een groot deel van het jaar van kunt genieten. We verwachten daarom dat je zelf zorg draagt voor het tuinonderhoud. Hieronder zetten we de tuinwerkzaamheden in de herfst op een rij.

Snoeien
Diverse bomen en struiken moeten regelmatig gesnoeid worden om de groei en bloei te bevorderen. Soms groeien struiken of bomen zo hard dat de snoei ook noodzakelijk is om ze in de juiste proporties te houden. Daarnaast ziet een goed gesnoeide heg er natuurlijk een stuk verzorgder uit. Zowel voorjaar als najaar zijn de beste seizoenen om te snoeien. Snoeien is daarom bij uitstek een van de tuinwerkzaamheden in de herfst. Het hangt van het type stuik of boom af welk seizoen het meest geschikt is. Als je ergens al langer woont dan weet je inmiddels wat wanneer gesnoeid moet worden en anders kun je deze website eens raadplegen: Wanneer mag ik snoeien?

Bladeren opruimen
In de herfst verliezen veel bomen hun blad. Als je in een bosrijke omgeving woont, dan zul je ook bladafval in je tuin krijgen. Jouw tuin is het visitekaartje van het pand waarin je woont. Zorg er daarom voor dat je het blad in de herfst regelmatig bijeenharkt en in de groene container laat afvoeren. Bladafval kan ook in de dakgoten van jouw pand terecht komen en verhoogt de kans op lekkage. Het is daarom verstandig om dit één keer per jaar te verwijderen. Meer informatie over dit onderwerp vind je in het artikel over daken en goten.

Grasmaaien
Zolang het gras groeit, zul je het ook moeten maaien. De groei gaat vaak gepaard met de buitentemperatuur, dus als er sprake is van een zachte herfst dan kan het gras tot eind oktober nog groeien. Mocht er al blad op je gras liggen, dan kun je dat gerust mee maaien. Het zorgt voor goede compost in het gras en scheelt jou bladruimen. Zorg er in elk geval voor dat je de de laatste maaibeurt voor de winter grondig en netjes maait. Dit zal immers de hele winter het uitzicht zijn van jou en je buren. Daarna kun je je grasmaaier schoonmaken en opbergen tot de lente weer komt.

Tuin winterklaar maken
Omdat het in de herfstmaanden al (flink) kan vriezen is het verstandig om je tuin even door te lopen om te kijken of hij hier tegen bestand is. Als je een buitenkraan hebt, dan dien je deze in elk geval af te sluiten. Anders loop je het risico dat deze leiding kapot vriest. In dit artikel lees je hoe je een buitenkraan kunt afsluiten. Heb je bloembakken of potten in je tuin? Berg deze dan weg of zet ze op de kop. Alles waar een laagje water in staat loopt immers het risico om kapot te vriezen. Verder kun je je tuinmeubels aan het eind van de herfst opruimen. Je kunt ze in een schuur of bergruimte neerzetten of afdekken met afdekzeil. Zo heb je er zelf langer plezier van en ziet je tuin er ook netjes en verzorgd uit.

Meer weten over tuinwerkzaamheden in de herfst?
Op de volgende website vind je uitgebreide informatie over tuinieren en een praktische tuinkalender: http://www.tuinieren.nl. Heb je specifieke vragen over het onderhoud van jouw tuin? Neem dan contact op met ons kantoor.