Vastgoedbeheer is mensenwerk

Ruim 3 jaar hebben we de voormalige kazerne van de Koninklijke Marechaussee in Maastricht mogen beheren. Onlangs werd er een koopovereenkomst getekend met Porthos, een maatschappelijke onderneming die er jongeren gaat onderbrengen en begeleiden.

Dat deze prachtige locatie een nieuw doorstart maakt door deze invulling kunnen we alleen maar toejuichen.

Graag neemt onze collega, Kim Lembrechts, je mee in wat er zich verder nog afspeelt in één van de bijgebouwen. We vinden het belangrijk om als tijdelijke beheerder iets extra toe te kunnen voegen. In het voormalige keukengebouw heeft Kim een gesprek met een talentvolle jonge dame.

Interview met Hannah Bosland en Kim Lembrechts

Het is belangrijk om jongeren kansen te geven om de grote problemen van onze tijd op te lossen

In januari 2021 won een groep vrijwilligers uit Maastricht de nationale Young Plastic Pollution Challenge. Deze 5 jongeren kwamen bijeen vanuit hun rol in stichting Precious Plastic Maastricht met het doel om een lokale circulaire economie te creëren. Precious Plastic is een globaal netwerk waarin enthousiaste wereldverbeteraars in hun eigen stad kleine plastic recycling machines bouwen, om mensen te laten zien hoe plastic recycling werkt en te laten zien dat plastic een waardevol materiaal is voor meermalig gebruik.

Het winnende idee van de Young Plastic Pollution Challenge betrof het recyclen van organische materialen, zoals koffiedik of sinaasappelschillen, naar nieuwe functionele producten, zoals bloempotjes en kommetjes. Het bedrijf dat hiervoor werd opgericht heet ComposTerra: de producten zijn 100% composteerbaar in de aarde, en een potentieel alternatief voor plastic wegwerp producten. Op deze manier verlengt ComposTerra de levensloop van organische materialen en gebruikt ze lokale reststromen in een circulaire economie.

De afgelopen maanden heeft ComposTerra contact gelegd met bedrijven in Zuid-Limburg die grote organische restromen produceren. Hannah Bosland (25), directeur van ComposTerra, zegt: “We zijn in contact met een molenaar die 25.000 kg graanafval produceert per week en een aardappelverwerker die 3000 kg reststromen produceert per week. Koffiedik kunnen we gratis krijgen bij bijna elk café, omdat het momenteel vaak wordt weggegooid bij het restafval en verbrandt. Er liggen veel kansen om deze waardevolle organische materialen lokaal te benutten.”

Drie plantenpotjes gemaakt van koffie, graan- en thee afval. 

Momenteel transformeert ComposTerra deze lokale restmaterialen tot verschillende prototypes, die worden doorontwikkeld en getest in hun tijdelijke lab in een pand van de Rijksoverheid, in beheer bij dKVb. De muren worden volop behangen met post-its om het start-up proces te visualiseren.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Lab van ComposTerra in Maastricht

Hannah vertelt over het belang van ondersteuning vanuit de omgeving aan enthousiaste circulaire initiatieven zoals Precious Plastic Maastricht en ComposTerra. “Ik geloof dat verandering begint op kleine schaal en bij jezelf. Ik heb een achtergrond in industrieel ontwerpen en heb als vrijwilliger met anderen de plastic recycling machines van Precious Plastic gebouwd voor educatieve workshops. Ik denk dat het belangrijk is om jongeren kansen te geven om de grote problemen van onze tijd op te lossen. Geld speelt hierbij een belangrijke rol. Het startkapitaal van de Young Plastic Pollution challenge was voor ons doorslaggevend om met ComposTerra te beginnen. Daarnaast vinden we het ook fijn dat we ondersteund worden door de gemeente en de universiteit in de vorm van huisvesting. Gemeentes, bedrijven en universiteiten hebben veel mogelijkheden om op lokale schaal dingen te veranderen door op deze manier bij te dragen aan circulaire initiatieven.”

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Tijdelijke kantoor van ComposTerra via dKVb

Ter afsluiting :

Hannah, bedankt voor het open gesprek.

Ik ben onder de indruk van jullie visie en de energie die jullie erin stoppen.

Ik wens jou en het team van ComposTerra heel veel succes en hoop op nieuwe samenwerkingen waardoor jullie een stapje dichter komen bij het oplossen van grote problemen.

Groeten, Kim Lembrechts

 

 

 

 

 

Op zoek naar woon- of werkruimte? Schrijf je hier in