Hoe voorkom je overlast van de processierups

 

Woon je voor dKVb? Dan kan het heel goed zijn dat je in een bosrijke omgeving woont. Prachtig natuurlijk, maar misschien woon je wel in een omgeving met veel eikenbomen en kun je helaas te maken krijgen  met de eikenprocessierups. De processierups komt tijdens de zomermaanden (mei,juni,juli en augustus) voor. Bomen worden kaalgevreten en mensen (en dieren)kunnen te maken krijgen met gezondheidsklachten, zoals jeuk, bultjes en uitslag. Erg vervelend en het rupsje kan flink wat overlast veroorzaken.

Wat is een processierups

De (eiken)processierups is een bladvretende rups van de eikenboomvlinder. De rups nestelt zich, hoe kan het ook anders, in- en nabij eikenbomen. Zij nestelen zich vooral aan de zonnige kant van eikenstammen. De nesten bestaan uit rupsen, brandharen en uitwerpselen. De brandharen van de processierups zijn gevaarlijk voor mens en dier. Wanneer de rups zich bedreigt voelt worden de haartjes afgeschoten, deze haren komen in de lucht en worden verspreid door de wind. Op deze manier kunnen de haren op de huid van mens en dier komen. De stoffen die op de haren zitten, zorgen voor een allergische reactie. De brandharen kunnen in een straal van 100 meter rond de boom voor overlast zorgen.

Hoe voorkom je overlast van de processierups

Er zijn verschillende zaken die je zelf kunt doen om aanraking en overlast van brandharen van de processierups te voorkomen.

Wat kun je doen tegen de klachten?

De brandhaartjes van de processierups kunnen zorgen voor jeuk, irritatie aan de huid, ogen, luchtwegen of het maag-darmkanaal. De klachten kunnen per persoon verschillen en gaan meestal binnen twee weken vanzelf over. Irritatie en jeuk? Je kunt de huid behandelen met Aloë Vera na spoelen met lauw water.

Wil je meer informatie over de eikenprocessierups of een melding maken van een plaagdier? Dan kun je terecht bij het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD).

 

 

 

Op zoek naar woon- of werkruimte? Schrijf je hier in