7 tips om de woning winterklaar te maken

 

 

De dagen worden de korter, de temperatuur daalt. Mutsen en sjaals worden tevoorschijn gehaald en de verwarming kan weer aan. Natuurlijk zien wij graag dat onze huurders/oppassers woningen of panden netjes onderhouden. Daar hoort ook een stukje winterklaar maken van de woning bij. Hoe je dat aanpakt? In deze blog geven wij 7 tips om de woning winterklaar te maken

Extra aandacht besteden aan het winterklaar maken van de woning is geen overbodige luxe. Woningen hebben ook last van kou, helemaal als het wat oudere woningen betreft.

1. Voorkom bevroren leidingen

De kans bestaat dat een waterleiding met strenge vorst kan bevriezen. Zorg er daarom voor dat je de thermostaat van de verwarming nooit lager zet dan 16 graden. Een wasmachine heeft altijd een beetje water in de leiding staan en is daarom gevoelig voor kou. Zet daarom in de ruimte waar de wasmachine staat de radiator een beetje open. Ook als je niet thuis bent.

2. Draai de watertoevoer van de buitenkraan dicht

Bevat jouw tijdelijke woning een buitenkraan? Draai de watertoevoer dan dicht zodra er vorst is voorspeld. Bevroren water zet uit, waardoor de kans ontstaat dat de leiding barst. Draai de watertoevoer dicht en laat de kraan even leeglopen.

3. Woning ventileren

Ook al is het heel koud buiten, vriest het dat het kraakt en houd je het liefst de hele dag je ramen goed dicht? Probeer toch de woning te ventileren en zet elke dag de ramen 30 minuten tegen elkaar open. Zo wordt de lucht in huis droger waardoor de woning gemakkelijker te verwarmen is.

4. Dakgoten schoonhouden

Regen in de winter, iets waar Nederland om bekend staat, of een stevige wind komt ook regelmatig voor. Water en bladeren in de dakgoot zorgt voor beschadigingen en overlast. Voorkom lekkages en beschadigingen aan het dak door de dakgoten schoon te houden.

5. Tuin winterklaar maken.

Maak de tuin winterklaar. Veeg de bladeren en ruim losse potten op, want die kunnen door een harde wind weer schade veroorzaken.

 

6. Ontlucht de verwarming

Wanneer je de verwarming een tijdje niet gebruikt, dan kunnen er luchtbellen ontstaan in de leidingen. Luchtbellen zorgen ervoor dat een radiator niet of nauwelijks warm wordt. Het is belangrijk om de radiator of het verwarmingssysteem te ontluchten voordat je de verwarming weer aan gaat zetten. Dit doe je met een speciale ontluchtingssleutel. Verkrijgbaar bij de bouwmarkt.

7. Check de cv-ketel

Probeer jaarlijks, voordat de echte kou ons land instroomt, de cv-ketel te checken. Plan daarvoor een afspraak in met een onderhoudsmonteur. Zo voorkom je eventueel problemen. Naast onderhoud en ontluchten van de cv-ketel is het ook belangrijk dat de cv-ketel bijgevuld wordt met water.

 

Op zoek naar woon- of werkruimte? Schrijf je hier in