Mathijs Buddingh’ vindt nieuwe uitdaging18 maart 2015

Na 9,5 jaar gaat Mathijs Buddingh’ werken als acquisitiemanager bij Schipper + Bosch. Begin maart 2015 was zijn laatste werkdag. In een kort interview geeft Mathijs een beeld van zijn werk en ervaringen bij De Kabath in de afgelopen jaren.

Wat is je leukste / meest bijzondere opdracht geweest?
Het tijdelijk beheer van de woningen die in het kader van de herstructurering van N18 door Rijkswaterstaat zijn opgekocht. We hebben hier de vrijheid gekregen van de opdrachtgever (Rijksvastgoedbedrijf) om te laten zien dat het leegstandbeheer van de toekomst géén “gerommel in de marge” meer is. Met dit project levert De Kabath aan alle kanten een toegevoegde waarde: we bieden woningzoekenden een goedkope en zekere woonvorm aan en we ontzorgen een vastgoedeigenaar volledig. Er wordt zelfs een flinke opbrengst gegenereerd die maakt dat de vertraging die het project nu oploopt, dragelijk is voor de opdrachtgever. De wijze waarop dit project tot stand is gekomen en de wijze waarop De Kabath daar professioneel mee om gaat, is iets waar ik erg trots op ben!

Welk object was het meest bijzonder?
Dat blijft toch wel Radio Kootwijk. Ondanks de nu en dan enorme publiciteit die dit terrein heeft gehad, is het nog steeds één van de best bewaarde geheimen die we in Nederland hebben. Ik was er tot vorig jaar een lange tijd niet meer geweest, maar zelfs ik moest weer even naar adem happen toen ik De Kathedraal daar in het weidse landschap zag opdoemen. Ik denk er nog steeds met veel plezier aan terug dat gedurende een korte periode van het lange bestaan van Radio Kootwijk, ik degene was die van alle gebouwen en ruimtes de sleutel had. Vooral het klimmetje naar de top van de watertoren en het prachtige uitzicht dat je vanaf daar had kon door niets overtroffen worden. En eigenlijk is het met mij en De Kabath daar allemaal begonnen. Dubbel-bijzonder dus!

Aan welke tijdelijke gebruiker heb je beste herinneringen?
Ik ga hier geen namen noemen, want dan zou mensen te kort doen. Net zoals tijdelijke gebruikers waar ik slechte herinneringen aan heb, want die zijn er natuurlijk ook. Gelukkig zijn er veel meer goede dan slechte herinneringen. En over het algemeen hebben we te maken met blije mensen die enthousiast zijn over de bijzondere plekken waar zij van ons de sleutels van krijgen. Zelf ben ik ook jarenlang bewoner geweest en ik heb het voordeel gehad dat ik precies wist waar en wanneer er weer een nieuwe plek voor mij zou vrijkomen. Ik heb respect voor iedereen wiens lot in onze handen ligt, want ik weet niet of ik het zelf wel zou leuk zou hebben gevonden om op deze manier te wonen, zonder de zekerheid dat ik mijn lot in eigen handen had.

Wat is het meest bizarre wat je hebt meegemaakt?
Een motorblok van een auto in de gang, exploderende radiatoren na vorst, een half-gevild edelhert in een garage en zo kan ik nog wel even doorgaan. Eén voorval was wel heel bijzonder. We kregen de opdracht om een kantoorvilla in ‘t Gooi te ontruimen. Het bleek het oude kantoor van Bekende Nederlander te zijn dat vol stond met dozen mastertapes van zijn programma’s. Ook vonden we op zolder stapels videobanden met schimmig beeldmateriaal. Maar kwalijker was: personeelsdossiers, salarisgegevens en functioneringsgespreksverslagen van zijn (ex) medewerkers lagen open en bloot voor het grijpen. We hadden genoeg in handen om bij de BN-er aan te kunnen bellen met een cameraploeg. Uiteraard hebben we dat niet gedaan en hebben we alles met uiterste discretie laten vernietigen door een erkend bedrijf.

Waar heb je heel erg warme herinneringen aan?
De vaak langdurige relaties met sommige opdrachtgevers en bewoners. Je leert elkaar soms goed kennen en daar komen mooie dingen uit naar voren. En de teamspirit binnen De Kabath! Doordat wij met mensen werken, is geen dag hetzelfde. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en zijn eigen ideeën over wat wel en niet “normaal” is. Ik heb daardoor erg veel geleerd, omdat er ook minder leuke en aangrijpende gebeurtenissen zijn voorgevallen. Helaas hebben we het in de afgelopen jaren een aantal keren meegemaakt dat er ons bewoners zijn ontvallen en dan wordt je toch wel met de neus op de feiten gedrukt. Met mensen werken kan dat namelijk ook inhouden en dan is het belangrijk dat je in het team goed opgevangen wordt.

Wat was het meest uitdagende / bijzondere aan het werken bij De Kabath?
Eén van de belangrijkste factoren die het werken voor deze werkgever bijzonder maakt, is de vrijheid die je als werknemer krijgt om jezelf te ontwikkelen en te leren. Ik heb getuige mogen zijn van de groei van het bedrijf en de uitbreiding van het team. Ieder keer was het weer spannend om te zien hoe de dynamiek veranderde met het toetreden van een nieuwe collega. Ik hoop dat De Kabath deze lijn zal voortzetten. Het voelt namelijk ook nog steeds een beetje als “van mij” en dat moet ik nu los gaan laten.

Welk onderdeel van het werk ga je heel erg missen?
Wat ik ga missen zijn de leuke collega’s en goede werksfeer. Ik denk dat De Kabath daarin uniek is! Daarnaast blijft De Kabath tot in extreme mate trouw aan haar principes: absolute juridische zekerheid, géén gestunt met andermans vastgoed en niet over de ruggen van bewoners je geld verdienen. Vooral dat laatste is iets dat binnen de branche helaas wel geaccepteerd is. Principes zijn overigens wel duur; we hebben veel werk verloren of niet gekregen, doordat onze “collega’s” het niet zo nauw namen met deze principes. Maar wij kunnen altijd met een schoon geweten opereren en dat kan niet iedereen zeggen. Ik hoop dat De Kabath dit gedachtegoed in stand kan houden en dat de toenemende concurrentie haar niet zal verleiden tot het nemen van beslissingen waar ze later spijt van krijgt.

Waarom heb je voor Schipper + Bosch gekozen en wat is de grootste uitdaging in je nieuwe functie?
Het is na deze lange periode goed voor mij om een andere uitdaging aan te gaan. Hoe zeer De Kabath ook in een veranderende en dus interessante markt opereert, mijn hart is de laatste jaren meer uitgegaan naar de nieuwe realiteit die een veranderende maatschappij en economie met zich meebrengt. Niet in de laatste plaats telt mijn persoonlijke situatie mee: in korte tijd ben ik getrouwd en vader geworden. Ook dat heeft mijn kijk op de wereld veranderd.
Duurzaamheid, energie- en mileutechnologie en -innovatie, in combinatie met (her)ontwikkeling van bestaand vastgoed, hebben steeds meer mijn interesse gewekt. En dat is precies waar ik mij bij Industriepark Kleefse Waard op ga richten. Ik ga bouwen aan een community, waarmee ik een bijdrage kan leveren aan een stukje meer toekomstbestendige maatschappij.
De grootste uitdaging voor mij is om commerciële belangen (de schoorsteen moet immers roken) af te wegen ten opzichte van vasthouden aan het concept (principes): wat past wel en niet op de Kleefse Waard en wanneer is geld belangrijker dan het concept? Ik denk dat ik het daar nog best wel eens lastig mee ga krijgen, maar bij het maken van die afweging heb ik heel veel aan de bagage die ik van De Kabath mee heb gekregen!